Műanyag ablak megbízható hazai forrásból

KORALL-ABLAK ALAPÍTVA 2006, Ablakcsere Budapesten és Pest megyében

A műanyag ablakok nyitás módjai

Az ablak nyitásiránya

A műanyag ablakok nyitásirányukat tekintve lehetnek jobbosak vagy balosak. Azt hogy egy ablak balos vagy jobbos nagyon egyszerűen eldönthetjük, meg kell nézni melyik oldalon vannak az ablak pántjai vagy ahogymég hívni szokták a zsanérok.

Ha egy ablaknak bal oldalon van a zsanérozása akkor balos ha jobb oldalon akkor jobbos. 

Az oldalsó képen egy jobbos ablak látható.

A bukó ablakoknak nincs nyitás iránya hiszen az ablak csak kb 15mc-re dönthető meg. Az erkélyajtókra és bejárati ajtókra is ugyan ez a szabály vonatkozik. 

A bejárati ajtók esetében vannak még kifelé nyíló szerkezetek is, ezeknél minden esetben meg kell adni hogy belülről vagy kívülről nézve határoztuk meg a nyitásitányát.

A nyitásirányát mindig belülről kell meghatározni!

A két szárnyú ablak nyitásiránya

A kétszárnyú középen felnyílónak vagy váltó szárnyas ablaknak is nevezetett szerkezetek esetében a nyitás irányát ugyan csak meg kell határozni. Ezeknek az ablakoknak mindig az aktív szárnya adja a nyitás irányát.

Az aktív szárny a kilinccsel ellátott ablakszárnyat jelöli. A nyitásmód meghatározása ezeknél az ablakoknál sem változik, belülről nézve a kilinccsel ellátott ablakszárnyat kell megnézzük, amelyik oldalon a pánt van az a nyitás iránya.

Tehát ez alapján a képen látható középen felnyló ablak jobbos.

Ez a megállapítás érvényes lesz az erkélyaljtók és kétszárnyú bejárati ajtók esetére is.

A tokosztós ablakoknál mind két szárnyon van kilincs így ott mind két szárny nyitásirányát meg kell adni.


A műanyag ablak nyitás módjai

Az alábbi felsorolásban igyekszünk számba venni a legtöbbször használt ablak kiviteleket illetve mellé írjuk az általános méret korlátokat is. A méretkorlátok tájékoztató jelleggel lettek feltüntetve, egyes műanyag ablak márkák között lehetnek eltérések.

A nyílászárók méretezésénél az első szám mindig a szélesség a második szám mindig a magasságot jelöli.

Fix ablak

Ez a nyílászáró típus a legegyszerűbb kivitel, hiszen az ablaknak nincsennek szárnyai és ezáltal nem is lehet kinyitni őket. Első sorban akkor használjuk ha egy másik ablakon keresztül végezzük a helyiség szellőztetését, a fix ablak csak a természetes fénybejutás miatt szüksége.

A legkisebb gyártható mérete kb 35x35cm lehet.

A legnagyobb gyártási méret 110x240 4mm-es üveg esetében

A maximális gyártási méret 140x240cm lehet de itt már 6mm-es üvegezésre vagy vízszintesen betett osztóra van szükség.

A nagy egyben üvegfelületek esetében minden esetbe figyelembe kell venni az üveg terhelhetőségét. A 4mm vastagságú üvegek ugyan erősek, de ha túl nagy felületet szeretnénk áthidalni velük, vagy olyan helyre szeretnénk beépíteni ahol jelentős szélnyomásra van kilátás akkor fokozottan érvényes a fent leírtak betartása. 


Bukó ablak és távműködtetős bukó ablakok

A bukó ablakokat előszeretettel alkalmazzuk a mellékhelyiségekben, valamint a ház szuterén részében. Az ablak tetején elhelyezett kilincs elfordítása után az ablakot megtudjuk dönteni 12-15cm-re ezzel biztosítva a helyiség szellőzését. A bukó ablakokat akkor alkalmazzuk még ha a nyílásunk szélessége túl nagy a magassághoz képest, így az ablak súlypontja nagyon távol esne a forgásponttól vagyis a zsanértól. Ebben az esetben ugyanis hiába ékelnénk fel az üveget a szárny folyamatosan megereszkedne vagy szakzsagonnal élve lógna. 


A bukó ablakok minimális gyártási mérete 40x39cm lehet.

A maximális gyártási méret 150x90cm

A nagyon magasan elhelyezett bukó ablakok esetében lehetőség van az un. távműkködtetők használatára. A távműködtető esetében egy az ablak alatt elhelyezett kar segítségével tujuk üzemeltetni az ablakot.

Alapvetően kt típusra vannak osztva a rudazatos és a bowdenes távműködtetők. A rudazatos működtetést akkor alkalmazhatjuk ha a nyílászárónk a fal belső síkjára lett beépítve.

Ha az ablak a belső falsíktól beljebb (pl. falközép) lett elhelyezve akkor csak a bowdenes távnyitó alkalmazása lehetséges mivel a mozgást a rúd csak egyenes vonalon tudja továbbítani.

A minimális gyártási mérete távműködtető esetében 60x40cm

A maximális méret 150x90cm lehet. (ebben az esetben már 2db un. bukó kart kell az ablakra szerelni.

törekedjünk arra, hogy a maximum értékeken belül legyenek a nyílászárónk méretei, és vegyük figyelembe az ablk súlyát is és az esetleges szélnyomást is. 

Két kilincses bukó ablak

Két kilincses bukó ablakokat akkor használunk ha valamilyen okból nem szeretnénk az ablakot kinyitva használni csak a bukó funkcióra van szükségünk. A két kilincses bukó ablak akkor alkalmazandó első sorban ha az ablak szélessége keskenyebb mint a magassága. Épp fordítva mint a hagyományos bukó ablak esetében.

A kilincsek a szárny mind két oldalán megtallhatóak, mind két kilincs egymástól függetlenül működik az ablakon de kinyitni csak akkor tudjuk ha mind kettőt nyitó állapotba helyezzük.

A minimális gyártási méret 60x150cm

A maximális gártási méret 120x150cm


Nyíló és Bukó nyíló ablak

A legtöbbször vásárolt nyílászáró a bukó nyíló ablak. A kilincs segítségével mind nyíló mindpediglen bukó-nyíló állapotba helyezhetjük a nyílászárónkat.

A nyíló ablakok manapság egyre ritkábbak, mi nem is javasoljuk senkinek, hiszen átlagosan 2000 Ft megtakarítást lehet vele elérni és közel sem olyan egyenletesen záródik mint a bukó nyíló ablakok. A jobb szigetelés és biztonságosabb zárszerkezet pedig ennyi felárat megér szerintünk mindenkinek.

A nyíló ablakok minimális gyártási mérete 40x40cm, míg a maximális gyártási méret átlagosan 90x150cm között van.

A bukó nyíló ablak minimális gyártási mérete 45cmx45cm, a maximális gyártási mérete 150x150cm 2 rétegű üvegezés esetén 130x150cm 3 rétegű üvegezés esetében.


Ha 3 rétegű üveggel vásárolunk bukó nyíló ablakot igyekezzünk a fent említett méretnél nem nagyobbat vásárolni, illetve ha a nyílásunk ettől nagyobb akkor lehetőleg inkább a kéz szárnyú ablak mellett döntsünk

Bukó nyíló erkélyajtó

Az erkélyajtókra ugyan az vonatkozik mint az ablakokra. A változás csupán a méretezésben és a gyártási mérethatárokban leledzik. Első sorban itt is igaz a bukó nyíló erkélyajtó nem drágább annyival mint a nyíló, hogy az utóbbi mellett döntsünk. 

Az erkélyajtóknak két fajtája van az egyik a normál szárnyas amásik a szélesített szárnyas erkélyajtók. A normál szárnyas erkélyajtó ablakprofilból készül maximálisan 90cm-es szélességig lehet belőle nyílászárót gyártani.

Ha 90cm-nél szélesebb erkélyajtót szeretnénk akkor a széles szárnyú vagy erősített erkélyajtót kell megvásároljuk. Az erősített kivitel maximálisan 100cm széles lehet. Sokan nem szeretik ha az üveget felületet egy víszintes osztó töri meg, de higyjük el nem a mi bosszantásunkra találták ki a gyártók, hogy 220cm felett javasolt illetve 3 rétegű üveg esetében kötelező az osztó alkalmazása. Ennek az üvegterhelés elosztása illetve biztonságtechnikai okokból fontos a betartása.

Az erősített erkélyajtókat akkor is alklamazzuk ha azt szeretnénk ha a nyílászárónkat kulccsal is tudjuk zárni. Itt nem minden profil esetében, de a legtöbb márkánál fent áll az, hogy az átmenő kilincses erkélyajtók zárszerkezete és a felső cilinder zár csak a szélesített szárnyba fér bele.

Az erkélyajtó gyártási mérete normál szárny esetén 90x240cm lehet 220cm felett osztó javasolt, Míg 3 rétegű üvegezés esetén ha kehet ne lépjük át a 210cm-es magasságot.

Az erősített szárnyas erkélyajtók esetében a maximum 100x240cm lehet. Ugyan csak 220cm felett javasolt az osztó és igykezzünk tartani a 210cm erkélyajtó magasságot 3 rétegű üvegezés esetében.

Ha szeretnénk a teraszra akadálymentesen kimenni akkor érdemes kérni az alumínium alacsony küszöböket.

Középen felnyíló vagy másnéven váltó szárnyas ablak és erkély

A bukó nyíló ablakok mellett talán a másik legtöbbször választott nyílászáró kivitel a középen felnyíló ablak. Sokan keverik össze a toksztós ablakokkal. A legkönnyeben úgy tudjuk megküönböztetni, hogy a váltószárnyas ablakoknak egy látszó kilincse van, míg a tokosztós ablakoknak 2 kilincse.

A váktó szárnyas ablak aktív szárnya (kilincses oldal) az elsődlegesen nyíló szárny ez a választott kiviteltől függően akár bukó funkcióval is kérhető, a másodlagos szárny csak akkor nyitható ha az aktív szárny már nyitva van. Ekkor egy az ablak vasalattal párhuzamosan elhelyezett rejtett kilincs segítségével lehet a szárnyat kinyitni.

A másodlagos szárny sosem tudja a bukó funkciót!

A minimális méret általában 90x60cm a maximális gyártási méret 180x180cm lehet ablak esetében. 

Az ablakok mellett az erkélyajtók is ugyan így épülnek fel csak mondhatni nagyban. A minimális méret 150x200cm, míg a maximális 180x240cm normál szárny esetében, és 200x240 erősített szárny esetében.

A kétszárnyú erkélyajtók is ugyan csak rendelhetőek alumínium küszöbbel a könnyebb átjárás érdekében.

Tokosztós ablak

A toksztós ablakokat a mind két szárnyon elhelyzett kilincs mellett az is megkülönbözteti a váltószárnyas ablakoktól, hogy nyitott állapotban egy osztó látunk a az ablak nyílásában. Ez azért van, hogy a két ablakszárnyat egymástól függetlenül tudjuk üzemeltetni. Ezeknél a nyílászáróknál lehet variálni melyik szárny legyen nyíló és melyik legyen bukó nyíló. Illetve lehetőségünk van mind két szárny bukó nyíló funcióval történő szerelésére is. 

A tokosztós ablakok nagyon sok variációra alkalmasak, lehetnek asszimetrikusak ( az egyik szárny szélesebb mint a másik  ( de nem lehet 150cm-nél szélesebb) illetve vásárolhatunk akár 3 szárnyú kivitelt is.

Ha 3 szárnynál több szárnyat szeretnénk azt már csak két ablak össze sorolásával lehet elérni.

A minimális gyártási méret átlagosan 100cmx60cm lehet de maximálisan 240x180cm vagy 200x190cm lehet.

Ha nyíló szárny van az egyik oldalon vagy akár mindkettőn akkor a maximális méret 180x190cm lehet.

Toló Bukó erkélyajtó és emelő-toló erkélyajtó

Nagyon nem térnénk ki rá még egyszer hiszen egy teljes oldalon részletezzük ezeket a szerkezeteket. Ezen szerkezetekről és kialakításaikról itt olvashat bővebben.Bemutatóterem

Várjuk Önöket szeretettel Budapesti és Gyáli bemutató termeinkben.

2360 Gyál,  Bem József utca 23


Nyitva:

H-P 8:00-16:00


Tel:  

06 (20) 447 1363


Email:

info@nyilaszaro.eu

1081 Budapest,

Kun utca 7


Nyitva:

H-P 8:00-16:00


Tel:  

06 (30) 205 3536


Email:

info@nyilaszaro.eu

ABLAK KISOKOS

Hasznos leírások, gyakori kérdések amik a műanyag ablakokkal kalcsolatban a legtöbbször felmerülnek.

De olvashat a használt ablakokról és a speciális RAL beépítésről is

 ablak kisokos  

Kiemelt ajánlat

A felső kategóriában is jó áron


Kömmerling 88+ nyílászárók MACO vasalattal akár egyedi RAL festéssel is rendelhető

 Árajánlatkérés 


Versenyképes áron is vásárolhat minőségi nyílászárót


SALAMANDER SL 76

Árajánlatkérés


Viszonteldóknak

Elege van a pontatlan beszállítókból.

Szeretné ha versenyképes árat tudna adni ügyfeleinek  minőségi nyílászáró rétékesítése mellett.

Jelentkezzen partner programunkba.

 tovább 

Facebook

Egyéb

Google PageRank


SCHÜCO kiemelt


A kínálatunk legjobb ár kategóriájában a SCHÜCO CT 70 AS műanyag ablakok érhetőek el. 

2 és 3 rétegű üveggel egyaránt rendelhető akár 50% kedvezménnyel.

Árajánlatkérés