Műanyag ablak megbízható hazai forrásból

KORALL-ABLAK ALAPÍTVA 2006, Ablakcsere Budapesten és Pest megyében

Nyílászáró szakkifejezések, avagy szótár az ablakoshoz

Amikor ablakvásárlás mellett döntünk óhatatlanul is olyan kifejezéseket fogunk találni már a megfelelő cég kiválasztásakor amik nem feltétlenül mondanak számunkra valamit. Most megpróbáljuk ezeket egy csokorba fogni, és egyszerű magyarázatot adni hozzá.

U vagy régebbi nevén K értékek a nyílászárónál

Ez az érték azt mutatja mekkora a hő veszteség az adott szerkezeten 1m2 területen mérve ( W/m2K. Ennél az értéknél általában 3 különböző értéket szoktak feltüntetni:

 • Ug érték:  ez az üveget jelöli meg
 • Uf érték:  ez az érték csak a profil hőtechnikai paramétereire vonatkozik
 • Uw érték:  számunkra mindig ez legyen a legfontosabb, hiszen ez mutatja meg a szerkezet teljes együthatóját beleértve a tokot és a szárnyat is.
 • Uff érték:  ez az érték a teljesszerkezetre beépítés után számolt értéket mutatja, ezzel lényegében nem találkozunk.
Fontos megjegyezni, hogy a nyílászárókat minden gyártó 123x148cm-es méretben küldi el bevizsgálásra, és az így kapott méretek kerülnek feltüntetésre. Ha ettől kisebb nyílászárót vásárolunk akkor néhány tizeddel rosszabb ha nagyobbat picivel jobb értékeket kapunk. Ennek oka az üvegfelületek változása.

Toktoldó a nyílászárón

A toktoldókat több okból kifolyólag is használhatjuk. Pl. nem szeretnénk ha a redőny doboza látszana az ablakban. De akkor is használjuk ha eg penge falfut ki a nyílásba és ehez képest a spalettánkba a két oldalán egy-egy nyílászárót szeretnénk betenni.

Ugyan csak hasznos kiegészítő lehet ha a szigetelést úgy szeretnénk a spaletta külső oldalán felrakni hogy az ne vegyen el a tok szerkezetből semmit, lehetőséget biztosítva későbbi redőn vagy szúnyogháló felszerelésére.

Hibásműködés gátló és résszellőző funkció a vasalaton

Ezzel a kifejezéssel lényegében mindenhol találkozunk. Ezért manapság már egy magára valamit adó gyártó, nem számol fel külön díjat, hanem azt alapáron az ablakhoz adott funkcióként biztosítja.

Hibásműködés gátló az ablakon

A hibásműködés gátló lényege az, hogy nem engedi a szerkezetünket egyszerre nyíló és bukó funkcióra állítani. 

Résszellőző a nyílászáróban

A résszellőző funkciót is a vasalatnak kell tudnia. A lényege hogy a kilincset a a nyitó és a bukó funkció közé állítjuk 45 fokban és 2-3 cm-re meg tudjuk buktatni a szerkezetet ezzel biztosítva a helyiségben a levegőcseréjét.

FONTOS!!! A résszellőző funkció a nyílászárón a gázművek számára nem elfogadott. Erre a célra külön rendelhető légbevezetőket lehet vásárolni az ablakokhoz.

Légbevezető a nyílászáróhoz

Ha már úgy is ezeket emlegettük. A légbevezető ( hívják aereco-nak is bár ez a gyártót jelöli) lehet AERECO, HELIOS stb, márkájú, kimondottan a helyiségek levegő utánpótlását hivatottak ellátni. Olyan helyiségekben ahol nyíltégésterű gázkészülékek vannak elhelyezve és a helyiségben műanyag ablak van, a gázművek ellenőrzéskor azt is nézik fel vannak-e szerelve ilyen készülékek a nyílászáróra.

A gázművek által elfogadott légbevezető típusok:

 • AERECO EMM 916 gázkészülékek légutánpótlására alkalmas higroszabályzású légbevezető léghozam 10-35 légköbméter
 • AERECO EAF 309 gázkészülékek légutánpótlására alkalmas fixhozamú légbevezető kb 37 légköbméter hozamú kivitel.

A fent említett kiviteleken kívül számos légbezető közül választhatunk amik egyéb célokra alkalmasak de ez a kettő az amit általánosságban használunk. Természetesen nem csak fehér színben érhető el.

Alapbiztonsági, WK1 vagy WK2 biztonsági vasalatok

Ha új műanyag nyílászárót vásárolunk akkor szinte minden esetben az alapbiztonsági vasalattal fogunk találkozni. Ezek a nyílászárón körbe futó vasalatot jelentik amit a kilincs segítségével tudunk működtetni.

Az alapbiztonsági vasalatok mellett az Úniós szabványnak megfelelően létre hozták a WK1 és WK2 biztonsági szinteket, amiknél a szerkezetnek egyre nagyobb ellenállást kell biztosítania a betörési kísérletekkel szemben.

WK1 biztonsági szint

 • Erőszakos behatolási kísérletek elleni védelem (rúgás, ütés, kiszakítás) 
 • Plusz biztosítási pontok 
 • Kulcsos vagy nyomógombos kilincs alkalmazása kiegészítés ként (nem része a csomagnak)

WK2 biztonsági szint

 • Fokozott erőszakos behatolás (rúgás, ütés, kiszakítás), illetve szerszámok mint pl. csavarhúzó, csípőfogó, feszítővas használatával elkövetett betörési kisérletek elleni védelem.
 • Plusz biztosítási pontok az ablak minden sarkában
 • A kiemelésgátló horgok megfelelő elhelyezése
 • Kulcsos kilincs, valamint P4 üveg alkalmazása (amely két üveg rétegből és közte négy réteg betörésgátló fóliából épül fel), valamint az üveg biztosítása a kifeszítés ellen (ezek kiegészítő biztonsági eszközök nem részei az alapcsomagnak)

Melegperemes üvegezés, Low-e bevonat és rétegrendek az ablaknál

A nyílászáró üvegezései

A nyílászárókat alap esetben 2 rétegű üvegezéssel vásárolhatjuk meg, de bizonyos ablak típusok esetében már alapáron ettől jobb 3 rétegű üveget is kaphatunk.

A 2 rétegű üvegezés lényege hogy a külső üveg és a belső üveg közé egy távtartót helyeznek el. Az így készült nyílászáró üvegeket Thremo üvegeknek is szokás nevezni. A 2 rétegű üvegek alap esetben Ug=1,3 W/m2K hőáteresztési tényezővel rendelkeznek. Ezt lehet tovább javítani speciális Low-E bevonat és argon gáz töltés segítségével ( lásd lentebb), így elérve a manapáság elfogadott Ug=1,0W/m2K hőáteresztést.

A 3 rétegű üvegek esetében van egy közbenső réteg. Ez jelentősen fokozza a hang és hő szigetelését az ablaknak. Ezeknél az ablaküvegeknél több féle vastagság is választható 32mm- 52mm-ig, de minden esetben a nyílászáró profilja határozza meg mekkora lehet a maximális üveg befogadó képesség. Ezeknek az üvegeknek az átlagos hőáteresztési képessége 0,65 W/m2K, melegperem alkalmazásával maximum 0,5 W/m2K hőtényezőt is el lehet érni.

4 és 5 rétegű üvegezéseket miért nem csinálnak

Jogosan merül fel a kérdés. A válasz egyszerű. A 2 rétegű üveg súlya 20 kg/m2 a három rétegű üvegé kb 32-33 kg. Értelem szerűen ha még nagyobb üvegszámot raknának az ablakba ez a súly jelentősen megnövekedne. Az eredmény pediglen egy olyan súlyt eredményezne amivel nem lehetne normális méretű ablakokat gyártani anélkül hogy túl ne terhelnénk az ablakok vasalatát és a zsanérok rögzítését.

A másik indok, hogy jelentősen megdrágítaná az ablak gyártási költésgeit, és annyival már nem lehetne javítani a hőszigetelést amennyi problámával járna az ablak gyártása.

Melegperem

A nyílászárókba az üveg távtartóit alumíniumból készítik. A melegperem esetében ezeket vagy acélra vagy műanyagra cserélik, ezzel maximalizálják az üveg hőszigetelését, mivel a perem találkozásoknál nem lesz akkor a hőveszteség.

LOW-E bevonat az üvegen

Az üvegek hőszigeteléséért felelős speciális lágyfém bevonat amit leegyszerűsítve egy párologtatásos eljárással visznek fel az ablak üvegre.

ESG és VSG biztonsági üvegek műanyag nyílászáróba

Az ESG üveg - nem más mint az edzett biztonsági üveg. Ebben az esetben a nyílászáró külső oldali normál üvegét edzett üvegre cserélik.

A VSG üveg - a ragasztott biztonsági fóliával készített üveget jelöli. A VSG üvegek esetében a két üveglap közé ami lehet 3mm-es vagy 4mm-es 4 réteg betörésvédelmi fóliát tesznek gyári körülmények között. Nem összekeverendő azzal amikor utóleg valaki az ablak üvegére ragaszt fel egy fóliát. Nagy előnye az imént vázolt eljárással szemben, hogy nem fog idővel elmattulni vagy felhólyagosodni.


V menü

Bemutatóterem

Várjuk Önöket szeretettel Budapesti és Gyáli bemutató termeinkben.

2360 Gyál,  Bem József utca 19


Nyitva:

H-P 8:00-16:00


Tel:  

06 (20) 447 1363


Email:

info@nyilaszaro.eu

1081 Budapest,

Kun utca 7


Nyitva:

H-P 8:00-16:00


Tel:  

06 (30) 205 3536


Email:

info@nyilaszaro.eu

ABLAK KISOKOS

Hasznos leírások, gyakori kérdések amik a műanyag ablakokkal kalcsolatban a legtöbbször felmerülnek.

De olvashat a használt ablakokról és a speciális RAL beépítésről is

 ablak kisokos  

Kiemelt ajánlat

A felső kategóriában is jó áron


Kömmerling 88+ nyílászárók MACO vasalattal akár egyedi RAL festéssel is rendelhető

 Árajánlatkérés 


Versenyképes áron is vásárolhat minőségi nyílászárót


SALAMANDER SL 76

Árajánlatkérés


Viszonteldóknak

Elege van a pontatlan beszállítókból.

Szeretné ha versenyképes árat tudna adni ügyfeleinek  minőségi nyílászáró rétékesítése mellett.

Jelentkezzen partner programunkba.

 tovább 

Facebook

Egyéb

Google PageRank


SCHÜCO kiemelt


A kínálatunk legjobb ár kategóriájában a SCHÜCO CT 70 AS műanyag ablakok érhetőek el. 

2 és 3 rétegű üveggel egyaránt rendelhető akár 50% kedvezménnyel.

Árajánlatkérés