Műanyag ablak megbízható hazai forrásból

KORALL-ABLAK ALAPÍTVA 2006, Ablakcsere Budapesten és Pest megyében

Emelő-toló erkélyajtó, toló-bukó erkélyajtó

Emelő-toló erkélyajtó

Az emelő-toló erkélyajtókat nyugodtan hívhatjuk a nyílászárók legfelső kategóriájának. Minden szempontból a legegyedibb igényeket is kielégíti. Olyan helyeken is alklamazhatjuk ahol már a toló-bukó erkélyajtókkal sem tudnánk a falnyílást áthidalni. 

A speciális vasalat rendszernek köszönhetően, még egy kisgyerek is könnyedén tolja oldalra a sokszor 150kg-os súllyal rendelkező szárnyakat. A lényeg a kifinomult mechanikában rejlik. A másik súlyos érv ami a toló-emelő erkélyajtók mellett szól az akadálymentes közlekedés, hiszen a precízen beépített emelő-toló erkély alumínium küszöbe a padlózat síkjával szinte együtt kell fusson. Sokan keverik az emelő-toló erkélyajtókat a toló-bukó erkélyajtóval. Pedig a két látszólag azonos szerkezet teljesen más műszaki paraméterekkel van felvértezve, mind kettőnek van előnye is és hátránya is egyaránt.

manapság egyre többen keresnek meg minket azzal, hogy ilyen eddig csak kevesek számára elérhető magas műszaki tartalmú szerkezeteket szeretnének. Az esetek nagy százalékában az alábbi gondok merülnek fel, így ezeket érdemes átgondolni:
  • a minimális méret 180cm-es fal nyílás szélesség
  • meglévő egyszárnyú erkélyajtót  ami átlagosan 90cm széles, csak a fal bontásával lehet kicserélni ilyen típusú szerkezetre
  • társasházak esetében csak akkor tudjuk elvállalni a nyílászáró beépítését, ha azt a lépcsőkön is feltudjuk vinni a beépítés helyszínére, abban az esetben ha a megrendelőnk biztosítja a daruzást vállalva annak minden kockázatát akkor természetesen a munkát már eltudjuk végezni.
  • panelházakban csak akkor tudunk ilyen nyílászárót telepíteni, ha a radiátor el van forgatva az erkélyfelől a rá merőlegesen futó falra. Télen a radiátorok akár 40-50 fok feletti hővel melegítenek, és mivel túl közel vannak az erkélyajtó üvegéhez így nem fogja kibírni a nagy hőkülönbséget. Nem mellesleg nem is lenne túl esztétikus látvány. 


Az emelő-toló erkélyajtókról

A természetesen napfény nem csak az egészségünkre de közérzetünkre is jótékonyhatással van. Ezért nem mindegy hogy a lakásunkba mennyi természetes fényt tudunk bejuttatni. Ennek egyik feltétele a megfelelő nyílászáró kiválasztása. Szerencsére manapság egyre tudatosabbak a vásárlók is, és a családi házak tervezésénél a nyílászáró kiírásokban és alaprajzokban épp úgy egyre sűrűben találkozunk az átadott dokumentumok között az emelő toló-erkélyajtókkal mint ahogy egyre többen szeretnének még panellakásukba is ilyen nyílászárót beépíttetni. 

A szerkezet kialakítása alkalmassá teszi az akár 6m-es nyílások áthidalását is. Ennek különösen nagy jelentősége van akkor ha pl. panoráma kilátásunkban szeretnénk gyönyörködni.Az emelő-toló erkélyajtó működés közben


Emelő-toló erkélyajtó keresztmetszeti rajza

Természetesen majd minden gyártónak van saját emelő-toló rendszere pl az általunk forgalmazott nyílászáróknak is esetünkben a SCHÜCO-t emelném ki ahol mindjárt két típussal is találkozhatunk.

CT 70 HS rendszer emelő-toló beépítési mélysége 167 mm. Alap üvegezése 6-12-6 mm. Hő hídmentes alumínium küszöbei akár a padlóig is be lehet süllyeszteni.


SI 82 ThermoSlide rendszer emelő-toló beépítési mélysége 219 mm. Alap üvegezése 6-16-6-16-6 mm. Hő hídmentes alumínium küszöbei akár a padlóig is be lehet süllyeszteni.Toló-bukó erkélyajtó

A toló-bukó erkélyajtó alapvetően hasonló elven működik mint a toló-emelő sokan ebből adódóan össze is keverik őket. A toló-bukó erkélyajtó és az emelő-toló erkélyajtók ugyan mindkét esetben oldalirányba történő elmozdítással működnek a hasonlóság lényegében itt véget is ér közöttük.

A toló-bukó erkélyajtó minden esetben valódi tokkal készül, míg az emelő-toló erkélyajtó padlózatba sűlyesztett alumínium küszöbön fut ezzel akadálymentes közlekedést biztosítva

A toló-bukó erkélyajtó nem tud saját síkjában működni a szerkezetet működtető vasalat rendszer a szerkezet szárnyára felszerelt un. kocsik segítségével az erkélyajtó tokjának síkján kívülre emelkedik ki és ezt követően lehet eltolni oldalirányba. Ellenben az emelő-toló erkélyajtóval a toló-bukó teraszajtók ahogy a nevükben is benne van, bukó funkciót is tudnak ezáltal biztosítva a helyiség levegő utánpótlását.

A toló-bukó erkélyajtó működés közben


A toló-bukó erkélyajtó minden gyártó termékkínálatában megtalálható, a vasalaton kívül semmi speciális kialakítású profilt vagy alkatrészt lényegében nem igényel. Ebből kifolyólag a toló-bukó erkélyajtók árazása az emelő-toló erkélyekhez képest jelentősen kedvezőbb.

A toló-bukó erkélyajtó szerkezeti képe


A toló-bukó erkélyajtók esetében a legtöbb profil esetében alulra gyárilag egy plusz toktoldót szerelnek fel a szerkezet aljára, amit már a felméréskor is figyelembe kell venni nemhogy a beépítés folyamán. Ennek az az oka hogy a vasalat alja a kiemelt állapotban az erkélyajtó profiljának az alja alá esik (lásd fenti kép).

Ezt a toktoldót beépítéskor levenni vagy a padlózatba besűlyeszteni szigorúan tilos mert a végleges burkolatszint és a szerkezet alja találkozni fog ami egészségkárosító hatással lesz mind a szerkezetre nézve mind a járólap felületére. Rosszabb esetben a nyílászáró nem fog tudni működni sem.

Ugyan az emelő-toló erkélyajtók drágábbak mint a toló-bukó erkélyajtók mégis inkább javasoljuk mert az emelő toló erkélyajtók könnyebb és pontosabb működést biztosítanak.

Harmonika ajtó

Már az elején leszögeznénk, hogy soha nem volt, és soha de soha nem is fogunk ilyen szerkezetet értékesíteni műanyag nyílászáróból.

A harmonika ajtó lényege hogy nagyobb távolságokat több ablaktábla összekapcsolásával lehet áthidalni. Az eltoláskor ezek az ablaktáblák harmonika szerűen egymás után a szerkezet egyik oldalára összehajtogatják magukat az ajtótáblák végein elhelyezett csuklók segítségével.

A technológia a mai napig szerintünk nem teljesen kiforrott, így a műanyag nyílászáró profilokból készült harmonika ajtóknál túl magas százalékos arányba a meghibásodás.

Megfelelő minőségben alumínium protál rendszerekből vagy esetleg fából lehet megvalósítani, de műanyag profilból készült kivitelek vásárlását nem javasoljuk, ahogy beszállítóink sem gyártanak ilyeneket.

Az alábbi képen egy jól működő alumínium megoldás látható de termékkínálatunkat nem képezi. A képpel csak a vizuálisan is szerettük volna bemutatni az említett technológiát.

AMERIKAI TOLÓ ERKÉLYAJTÓ

Az amerikai toló ablakoknak van teljes toló erkélyajtó kínálata is amikre nem térnénk most még egyszer ki, alapvetően az emelő-toló erkélyajtókra nagyban hasonlító szerkezeti felépítéssel bír. Mivel technikailag olcsóbb megoldás, így ugyan hasonló eredményt érhetünk el, mint az emelő-toló esetében azért nem is ilyen magas műszaki tartalmat biztosít. Mivel maximális gyártási méretei sokkal alacsonyabbak mint az emelő-toló erkélyajtók esetében, így kisebb kiviteleknél javasolt az alkalmazása.

 Az amerikai toló erkélyekről bővebben 

Bemutatóterem

Várjuk Önöket szeretettel Budapesti és Gyáli bemutató termeinkben.

2360 Gyál,  Bem József utca 19


Nyitva:

H-P 8:00-16:00


Tel:  

06 (20) 447 1363


Email:

info@nyilaszaro.eu

1081 Budapest,

Kun utca 7


Nyitva:

H-P 8:00-16:00


Tel:  

06 (30) 205 3536


Email:

info@nyilaszaro.eu

ABLAK KISOKOS

Hasznos leírások, gyakori kérdések amik a műanyag ablakokkal kalcsolatban a legtöbbször felmerülnek.

De olvashat a használt ablakokról és a speciális RAL beépítésről is

 ablak kisokos  

Kiemelt ajánlat

A felső kategóriában is jó áron


Kömmerling 88+ nyílászárók MACO vasalattal akár egyedi RAL festéssel is rendelhető

 Árajánlatkérés 


Versenyképes áron is vásárolhat minőségi nyílászárót


SALAMANDER SL 76

Árajánlatkérés


Viszonteldóknak

Elege van a pontatlan beszállítókból.

Szeretné ha versenyképes árat tudna adni ügyfeleinek  minőségi nyílászáró rétékesítése mellett.

Jelentkezzen partner programunkba.

 tovább 

Facebook

Egyéb


SCHÜCO kiemelt


A kínálatunk legjobb ár kategóriájában a SCHÜCO CT 70 AS műanyag ablakok érhetőek el. 

2 és 3 rétegű üveggel egyaránt rendelhető akár 50% kedvezménnyel.

Árajánlatkérés